ورزش یکسان، نتیجه متفاوت؛ زنان جلوتر از مردان!

محققان می‌گویند میزان تاثیر ورزش بر سلامت زنان و مردان متفاوت است.

به گزراش سرویس اخبار علم و فناوری درلحظه،  نقش ورزش منظم در کاهش خطر مرگ به‌ویژه مرگ ناشی از مشکلات قلبی‌عروقی اثبات‌شده است، اما دانشمندان متوجه شده‌اند که این کاهش در خطر ممکن است بین زنان و مردان متفاوت باشد و یکی از این دودسته با صرف مدت زمان کمتر برای ورزش، می‌توانند مزیت‌های بیشتری به‌ دست آورند.

بنا بر نتایج مطالعه‌ای گسترده در سال ۲۰۲۴ که در مجله کالج بیماری‌های قلبی آمریکا (Journal of the American College of Cardiology) منتشر شد و داده‌‌های بیش از ۴۱۲ هزار بزرگسال آمریکایی بین ۲۷ تا ۶۱ سال را بررسی کرد، زنان راحت‌تر از مردان به مزیت‌های ورزش دست می‌یابند و ۵۵ درصد افرادی که از ورزش بهره‌مند شدند، زنان بودند.

دکتر مارتا گولاتی، یکی از نویسندگان ارشد این مطالعه و مدیر بخش قلب و عروق پیشگیرانه موسسه قلب اسمیت در مرکز پزشکی سیدارز‌ساینای، در بیانیه‌ای‌ اعلام کرد: «حالا می‌دانیم زنان از هر دقیقه فعالیت بدنی متوسط و شدید، بیشتر از مردان بهره می‌برند؛ آنچه می‌تواند مشوقی عالی برای زنان باشد که ورزش را جدی بگیرند.»

به‌ گزارش لایو‌ساینس، حدود ۳۲ درصد از زنان و ۴۳ درصد از مردان شرکت‌کننده در این تحقیق اعلام کردند که به طور منظم ورزش هوازی انجام می‌دهند، و حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته ورزش می‌کنند. نتایج نشان داد در زنانی که منظم ورزش می‌کردند‌ــ در مقایسه با افراد غیرفعال از همان جنس‌ــ  خطر مرگ به هر علت تا ۲۴ درصد کاهش یافت، اما برای مردانی که منظم ورزش می‌کردند، کاهش خطر مرگ تنها ۱۵ درصد بود.

این مطالعه همچنین دریافت که زنان این فواید را بسیار سریع‌تر از مردان به دست آوردند. در مردان، بیشترین کاهش در خطر مرگ در گروه با حدود ۳۰۰ دقیقه فعالیت بدنی متوسط تا شدید در هفته مشاهده شد و با ۱۸ درصد کاهش مرگ‌ومیر به هر علت همراه بود. در زنان این کاهش طی زمانی کمتر از نصف آن، یعنی حدود ۱۴۰ دقیقه فعالیت بدنی متوسط تا شدید در هفته، مشاهده شد.

زنانی که در هر هفته بیش از این میزان ورزش می‌کردند، از این مزایا بیشتر هم بهره‌مند می‌شدند. این روند در تمام مدت‌های مختلف ورزش صادق بود و محققان دریافتند که زنان نسبت به مردان، از هر مقدار ورزش فواید بیشتری  کسب کردند.

حدود ۲۰ درصد از زنان و ۲۸ درصد مردان گفتند که در هفته دو جلسه یا بیشتر تمرین قدرتی با وزنه‌ انجام می‌دهند. زنان به طور میانگین حدود ۰.۸۵ جلسه در هفته گزارش کردند، در حالی که مردان به طور میانگین ۱.۲۵ جلسه در هفته تمرین می‌کردند، اما در نهایت، خطر مرگ برای زنانی که حداقل دو بار در هفته تمرین قدرتی می‌کردند، نسبت به زنانی که کمتر تمرین می‌کردند یا اصلا تمرین نمی‌کردند، ۱۹ درصد کمتری شد، در حالی که در مردان فعال نسبت به مردان غیرفعال، به طور متوسط ۱۱ درصد کاهش خطر مرگ مشاهده شد.

این فواید بیشتر حتی از نظر سلامتی قلب و عروق هم خاص بود. به طوری که زنانی که ورزش هوازی می‌کردند، در مقایسه با زنان غیرفعال، خطر مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی‌ــ‌عروقی خود را تا ۳۶ درصد کاهش دادند، در حالی که برای مردان فعال، این کاهش خطر حدود ۱۴ درصد بود. تقویت عضلات هم نتایج مشابهی به همراه داشت؛ ۳۰ درصد کاهش خطر قلبی‌ــ‌عروقی برای زنان، در مقابل ۱۱ درصد برای مردان.

دکتر گولاتی می‌گوید: «آنچه ما را شگفت‌زده‌تر کرد، این بود که در زنانی که عضله‌سازی کرده بودند، مرگ‌و‌میر ناشی از مشکلات قلبی‌ــ‌عروقی ۳۰ درصد کم شد. ما چیزهای زیادی نداریم که مرگ‌ومیر را تا این حد کاهش دهند.»

البته این مطالعه محدودیت‌هایی هم داشت؛ از جمله اینکه اطلاعات مربوط به ورزش از گزارش‌های خود شرکت کنندگان به دست آمد، بنابراین دقت نتایج می‌تواند پایین باشد. همچنین فقط ورزش در اوقات فراغت را بررسی کرد و فعالیت‌هایی مانند کار خانه یا فعالیت‌های بدنی در محیط کار لحاظ نشدند، در حالی که همین‌ها ممکن است بر نتایج تاثیرگذار باشند.

با این حال، نتایج این مطالعه با یافته‌های یک فراتحلیل در سال ۲۰۱۱ نیز هم‌راستا است که با بررسی ۳۳ مطالعه، به این نتیجه رسید بین ورزش و کاهش خطر مرگ در زنان نسبت به مردان، ارتباط قوی‌تری وجود دارد.

محققان که مطالعه سال ۲۰۲۴ را انجام دادند، امیدوارند که یافته‌های آن‌ها بتواند زنان بیشتری را به ورزش ترغیب کند؛ چه ورزش‌های سنتی هوازی و چه تمرین‌های با اتکا به وزن بدن یا وزنه زدن.

منبع: عصر ایران

اخبار علم و فناوری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
ads