هشدار: این داروهای عادی می‌توانند مرگ‌آور باشند!

داروهایی در خانه ما وجود دارند که برخی از آن‌ها را بدون نسخه دریافت کرده‌ایم و برخی از ما نیز طبق عادت خوددرمانی، بدون توجه به عوارض دارویی از آن‌ها زیاد استفاده می‌کنیم. سه دارو از این داروها از خطرناک‌ترین این داروها در دنیا ارزیابی می‌شوند.

به گزارش سرویس سلامت عمومی درلحظه، یک داروی عادی سرماخوردگی و آنفلوآنزا از جمله این داروهاست که یک داروساز به هشدار داده است مراقب آن‌ها باشید.

به نوشته روزنامه سان، بسیاری از مردم برای مدیریت بیماری‌های طولانی مدت، درمان فوری و حفظ سلامت کلی روزانه بدون مشورت با پزشک به این داروها تکیه می‌کنند. اما مهم است بدانید که اغلب داروها می‌توانند عوارض جانبی ناخواسته‌ای ایجاد کنند. همچنین مصرف داروها به روش اشتباه یا ترکیب برخی داروها و مکمل‌ها می‌تواند خطر عوارض جانبی را افزایش دهد. یان باد متخصص داروساز ضمن بیان مطلب فوق می‌گوید: در این میان برخی داروها خطرناک‌تر از سایرین در نظر گرفته می‌شوند.

رقیق کننده‌های خون

این داروساز در ادامه صحبت‌های خود به این نکته اشاره می‌کند که برخی از خطرناک‌ترین داروها در جهان شامل رقیق کننده‌های خون مانند وارفارین هستند که اگر بر بر مصرف آن‌ها به دقت نظارت نشود، می‌توانند منجر به خونریزی شدید و بالقوه تهدید کننده برای زندگی شوند.

داروهای رقیق کننده خون که به عنوان ضد انعقاد نیز شناخته می شوند، از تشکیل لخته خون جلوگیری می‌کنند و برای افرادی که در معرض خطر سکته مغزی یا حمله قلبی هستند تجویز می‌شوند. این شامل افرادی با ریتم نامنظم قلب، بیماری قلبی، کسانی که حمله قلبی و سکته مغزی داشته‌اند و مبتلایان به فیبریلاسیون دهلیزی می‌شود.

طبق اعلام سازمان بهداشت ملی بریتانیا برای جلوگیری از خونریزی در حین مصرف داروهای رقیق کننده خون، هنگام انجام فعالیت‌هایی که ممکن است باعث آسیب یا بریدگی یا کبودی شوند، باید مراقب باشید. اگر خونریزی قابل توجه یا نگران کننده را تجربه کردید، باید فورا با اورژانس یا پزشک خود تماس بگیرید.

داروهای ضد افسردگی

داروهای ضد افسردگی می‌توانند برای افراد مبتلا به افسردگی متوسط یا شدید مفید باشند. این داروها معمولا برای افسردگی خفیف توصیه نمی‌شوند، مگر اینکه سایر درمان‌ها مانند گفتار درمانی کمکی نکرده باشند. اما در برخی موارد داروهای ضد افسردگی می‌توانند خطرناک باشند، به خصوص اگر بیش از حد مصرف شوند.

یان باد می‌گوید: برخی داروهای ضد افسردگی، به ویژه مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین (SSIRs)، ممکن است خطر افکار خودکشی را در برخی افراد، به ویژه در جوانان افزایش دهند.

طبق مطالعات، داروهای ضدافسردگی ممکن است گاهی اوقات به دلیل یک پدیده بالقوه باعث ایجاد افکار خودکشی در افراد شوند که در آن دارو ابتدا سطح انرژی را قبل از بهبود کامل خلق و خوی افزایش می‌دهد و به فردی که از قبل افکار خودکشی دارد این امکان را می‌دهد تا به طور بالقوه روی این افکار با انرژی بیشتری عمل کند.

این امر به ویژه در بیماران جوان‌تر که امکان دارد بیشتر دچار تفکر خودکشی باشند نگران‌کننده است، اگرچه تحقیقات در مورد این موضوع پیچیده و کاملا قطعی نیست، با حال بسیاری از مطالعات نیز نشان می‌دهد که داروهای ضدافسردگی به طور کلی خطر خودکشی را در صورت استفاده در دوزهای مناسب کاهش می‌دهند.

برای اطمینان از ایمن بودن داروهای ضد افسردگی، بسیار مهم است که همیشه قبل از مصرف آن‌ها با پزشک مشورت کرده، دوز تجویز شده آن‌ها را رعایت کنید، هرگز بدون توصیه پزشکی مصرف آن‌ها را به طور ناگهانی قطع نکنید و هرگونه عوارض جانبی نگران کننده را تحت نظر داشته باشید. اگر مشکلات مهمی را تجربه کردید، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.

اسپری‌های ضد گرفتگی بینی

یان باد می‌گوید: حتی داروهای روزمره که در بسیاری از خانه‌ها یافت می‌شوند، در صورت استفاده نادرست می‌توانند خطراتی را ایجاد کنند. به عنوان مثال، استفاده بیش از حد از اسپری‌های ضد گرفتگی بینی می‌تواند منجر به احتقان مجدد، وابستگی و حتی آسیب طولانی مدت به بافت‌های بینی شود.

خطرات مرتبط با این داروها اغلب ناشی از عوارض جانبی بالقوه، خطرات مصرف بیش از حد و تداخلات مضر با سایر داروها است. اسپری‌های ضد احتقان معمولا برای رفع گرفتگی بینی استفاده می‌شود. روی بسته اغلب این اسپری‌ها نوشته است: بیش از یک هفته از آن‌ها استفاده نکنید و در صورت عدم بهبود علائم با پزشک مشورت کنید.

احتقان برگشتی زمانی است که رگ‌های خونی بینی به داروها وابسته می‌شوند و به محض اینکه فرد استفاده از اسپری را متوقف می‌کند، بیشتر متورم می‌شوند. به نوبه خود، گرفتگی را بدتر می‌کند. استفاده بیش از حد از این اسپری می‌تواند عوارض جانبی بسیار نادر اما جدی شامل سندرم انسفالوپاتی برگشت پذیر خلفی (PRES) و سندرم انقباض عروق مغزی برگشت پذیر (RCVS)، ایجاد کند.

عوارض مصرف زیاد اسپری‌های ضد گرفتگی بینی با سردردهای شدید، تغییرات در بینایی، گیجی و تشنج مشخص می شوند که در صورت بروز نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارند.

همشهری آنلاین

سلامت عمومی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا