روان‌شناسی دیجیتال و آینده نسل نو

دبیر علمی دهمین کنگره انجمن روان‌شناسی ایران گفت: با توجه به ظهور پدیده اینفودمیک (شیوع گسترده اطلاعات نادرست در فضای دیجیتال)، بررسی تأثیرات روان‌شناسی دیجیتال بر نسل‌های جدید (موسوم به زِد، آلفا و بتا) بسیار ضروری است.

به گزارش سرویس اخبار علم و فناوری در لحظه، دهمین کنگره انجمن روان‌شناسی ایران با موضوع «عصر روان‌شناسی دیجیتال: فرصت‌ها و چالش‌ها» از ۱۷ بهمن‌ماه در دانشگاه علم و فرهنگ آغاز به کار کرد و تا امروز، ۱۹ بهمن ادامه داشت.

این رویداد که از مهم‌ترین گردهمایی‌های علمی کشور در حوزه روان‌شناسی محسوب می‌شود، هم‌زمان با بیستمین سالگرد درگذشت استاد فقید، دکتر سعید شاملو، بنیان‌گذار روان‌شناسی بالینی در ایران و پیشگام تأسیس انجمن روان‌شناسی ایران برگزار شد.

ضرورت توجه به‌سلامت روان در جامعه

رئیس دانشگاه علم و فرهنگ، ضمن ابراز خرسندی از میزبانی این رویداد علمی عنوان کرد: دانشگاه علم و فرهنگ، وابسته به جهاد دانشگاهی، با ۹ هزار دانشجو و ۷۰۰ عضو هیات‌علمی و مدرس، یکی از مراکز علمی پیشرو در کشور به شمار می‌آید.

مهدی باصولی افزود: گروه روان‌شناسی این دانشگاه نیز از نخستین گروه‌هایی است که در این مجموعه فعالیت خود را آغاز کرده و در حوزه تحصیلات تکمیلی نیز جزو پیشگامان پذیرش دانشجو بوده است.

وی در ادامه گفت: دانشگاه علم و فرهنگ در نظام‌های رتبه‌بندی بین‌المللی عملکردی درخشان داشته است و در رتبه‌بندی جهانی تایمز (THE Impact Rankings ۲۰۲۴)، این دانشگاه موفق به کسب رتبه ۱۵۰۱ جهان و رتبه ۵ ایران شده است، در نظام رتبه‌بندی سایمگو (SIR) نیز دانشگاه علم و فرهنگ جایگاه دهم کشوری و ۶۶۰ جهانی را به خود اختصاص داده است.

رئیس دانشگاه علم و فرهنگ جهاد دانشگاهی همچنین بر اهمیت سلامت روان در جامعه تأکید کرد و گفت: سلامت روان نه‌تنها در شرایط کنونی، بلکه همواره از نیازهای اساسی جامعه بوده است. حتی ما در تعاریف گردشگری، گردشگری را دور شدن از محیط زندگی برای سلامت روان می دانیم؛ زیرا این امر تأثیر مستقیمی بر بهبود سلامت روان دارد.

وی در ادامه اظهار داشت: این کنگره نتیجه تعاملات و همکاری‌های علمی مؤثر میان دانشگاه علم و فرهنگ و انجمن روان‌شناسی ایران است. در همین راستا، تفاهم‌نامه‌ای میان این دو مجموعه منعقد شده که یکی از دستاوردهای آن، برگزاری این کنگره علمی در دانشگاه بوده است. امیدواریم که این همکاری‌ها در آینده نیز تداوم داشته باشد و زمینه‌ساز پیشرفت‌های بیشتری در این حوزه شود.

برگزاری دهمین کنگره به پشتوانه حضور ۴۴ هزار عضو انجمن روان‌شناسی ایران

رئیس انجمن روان‌شناسی ایران و رئیس دهمین کنگره روان‌شناسی ایران، برگزاری این رویداد را به پشتوانه حضور ۴۴ هزار عضو انجمن روان‌شناسی ایران دانست.

حمید پورشریفی افزود: این انجمن، بزرگ‌ترین انجمن علمی کشور در حوزه روان‌شناسی است و تاکنون موفق به کسب رتبه A.A+ در سطح ملی شده است.

وی یادآور شد: اولین دوره این کنگره در سال ۱۳۷۶ به همت دکتر سعید شاملو، استاد برجسته روان‌شناسی برگزار شد و از آن زمان تاکنون مسیر تعالی و توسعه را طی کرده است.

ضرورت شناخت ویژگی‌های روان‌شناختی نسل‌های جدید

دبیر علمی دهمین کنگره انجمن روان‌شناسی ایران نیز به معرفی محورهای علمی رویداد پرداخت و در خصوص روند ارسال مقالات و فرایند داوری آن‌ها توضیحاتی ارائه کرد.

حمیدرضا حسن‌آبادی همچنین با اشاره به‌ ضرورت شناخت ویژگی‌های روان‌شناختی نسل‌های جدید از جمله نسل زِد، آلفا و بتا، خاطرنشان کرد: نسل آلفا که متولدین ۲۰۱۰ به بعد را شامل می‌شود، در دنیایی کاملاً دیجیتال رشد کرده و به طور طبیعی با فناوری‌های نوین سازگار است. پیش‌بینی می‌شود نسل بتا که از سال ۲۰۲۵ به بعد متولد خواهد شد، در محیطی هوش‌محور زندگی کند و فناوری‌هایی همچون هوش مصنوعی و اینترنت اشیا بر زندگی آن‌ها تسلط بیشتری داشته باشد، بنابراین توجه به این موضوع ضرورت می‌یابد.

به گزارش ایرنا، نوزادانی که از اولین روز سال ۲۰۲۵ به دنیا آمده‌اند، اولین افراد از یک گروه جدید همسالان خواهند بود که نسل بِتا (Gen Beta) نامیده می‌شود.

کودکانی که از روز جاری (اول ژانویه ۲۰۲۵ میلادی) تا حدود سال ۲۰۳۹ میلادی متولد شوند، جزو نسل بتا محسوب خواهند شد. نسل بتا در ادامه نسل آلفا است که شامل متولدین سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۴ میلادی بود.

قبل از نسل آلفا نیز، نسل زِد بود که متولدین سال‌های ۱۹۹۶ تا ۲۰۱۰ میلادی را در بر می‌گرفت و پیش از آن نیز نسل وای یا نسل هزاره بود که متولدین سال‌های ۱۹۸۱ تا ۱۹۹۶ میلادی مشمول آن بودند.

مارک مَک‌کریندِل (Mark McCrindle)، پژوهشگر اجتماعی و آینده‌پژوه که اصطلاح «نسل آلفا» را ابداع کرده، معتقد است: بچه‌های نسل جدید، جهانی را به ارث خواهند برد که با چالش‌های بزرگ اجتماعی دست به گریبان است.

وی می‌گوید: با وجود تغییر اقلیم، تغییر جمعیت جهان و شهرنشینی سریع، پایداری (ظرفیت زیست‌کره و تمدن بشری برای هم‌زیستی) نه فقط یک اولویت، بلکه یک پیش‌بینی خواهد بود.

مک‌کریندل همچنین گفت که تا سال ۲۰۳۵ میلادی، نسل بتا ۱۶ درصد از جمعیت جهان را تشکیل خواهد داد و در جهانی با هوش مصنوعی زندگی خواهد کرد.

وی توضیح داد: نسل بتا در عصری زندگی خواهد کرد که هوش مصنوعی و خودکارسازی (اتوماسیون) به طور کامل با زندگی روزمره، از آموزش و محل کار گرفته تا مراقبت‌های بهداشتی و سرگرمی، عجین شده است.

منبع: ایرنا

اخبار علم و فناوری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا