بعد از گازگرفتگی سگ یا گربه چه کار باید کرد؟

به گزارش درلحظه، گازگرفتگی توسط حیوانات خانگی، بهویژه سگها و گربهها، یکی از اتفاقات شایع در بسیاری از خانوادههاست. اگرچه این حیوانات به انسان خو گرفتهاند، اما در شرایط خاص ممکن است واکنشهای تهاجمی نشان دهند. واکنش سریع و درست پس از گازگرفتگی، از بروز عفونتهای خطرناک و بیماریهایی مثل هاری جلوگیری میکند.
اولین اقدام بعد از گازگرفتگی سگ یا گربه چیست؟
شستوشوی سریع زخم با آب و صابون
بلافاصله محل گازگرفتگی را با آب ولرم و صابون آنتیباکتریال بهمدت ۵ تا ۱۰ دقیقه شستوشو دهید. این کار میتواند بخش عمدهای از ویروسها و باکتریها را از سطح زخم حذف کند و خطر عفونت را کاهش دهد.
استفاده از محلول ضدعفونیکننده
پس از شستوشو، محل زخم را با بتادین یا محلولهای ضدعفونیکننده پوشش دهید. در صورتی که زخم خونریزی دارد، با گاز استریل آن را بهآرامی بپوشانید تا خون بند بیاید.
عدم پانسمان شدید زخم
پانسمان سفت زخم ممکن است مانع از خروج باکتریها و ترشحات شود. بهتر است زخم را باز بگذارید تا اکسیژنرسانی صورت گیرد مگر در شرایط خونریزی شدید.
بررسی وضعیت واکسیناسیون حیوان
اگر سگ یا گربهای که گاز گرفته حیوان خانگی شماست، حتماً بررسی کنید که آخرین واکسن هاریاش چه زمانی تزریق شده است. اگر حیوان ناشناس بود یا مشخص نبود که واکسینه شده، موضوع بسیار جدیتر است.
مراجعه فوری به پزشک یا مراکز درمانی
حتی اگر زخم سطحی باشد، باید به پزشک یا اورژانس مراجعه کنید تا احتمال ابتلا به بیماریهایی مانند هاری، کزاز یا عفونت بررسی و درمان مناسب آغاز شود.
لزوم تزریق واکسن کزاز و هاری
معمولاً پزشکان در صورت گازگرفتگی توسط حیوانات، تزریق واکسن کزاز را بلافاصله انجام میدهند. اگر حیوان واکسینه نبوده یا اطلاعاتی از آن ندارید، واکسن هاری نیز تجویز میشود که در چند مرحله انجام میگیرد.
اگر حیوان فرار کرده یا ناشناس است، حتماً موضوع را به مراکز بهداشت یا دامپزشکی اطلاع دهید.
هرگونه تب، قرمزی، تورم، یا ترشحات غیرطبیعی در محل زخم پس از ۲۴ تا ۴۸ ساعت باید توسط پزشک بررسی شود.
کودکان، سالمندان و افراد با سیستم ایمنی ضعیف، در صورت گازگرفتگی باید سریعتر به مراکز درمانی مراجعه کنند.