افزایش ۴۶ درصدی تعرفه پرستاران منتظر تصویب دولت
معاون پرستاری وزارت بهداشت از تدوین بسته ماندگاری پرستاران خبر داد و گفت: در صورت تصویب افزایش ۴۶ درصد تعرفههای خدمات تشخیصی و درمانی در سازمان برنامه و هیئت دولت، تعرفههای پرستاران نیز مشمول این افزایش خواهد بود.
به گزارش در لحظه، عباس عبادی امروز در نشست خبری در وزارت بهداشت اظهار کرد: دنیا با 6 میلیون کمبود پرستار مواجه است و در چنین شرایطی با جابجایی پرستاران روبرو میشویم.
وی افزود: در همین راستا در معاونت پرستاری بسته ماندگاری گروه پرستاری در حال تدوین است که بر ارتقای وضعیت معیشت و کرامت همکاران تمرکز دارد به طور مثال، پیشنهاداتی از جمله اصلاح فرمول محاسبه اضافه کار در آن ارائه شده است. بهبود اسکان همکاران پرستار نیز در این بسته در حال پیگیری است که شامل مسکن ملی و پانسیونهای پرستاری است که ساخت پانسیون در 31 منطقه آغاز شده است؛ در این بسته همچنین تسهیلاتی برای ادامه تحصیل همکاران پرستار در نظر گرفته شده که ارتقای شغلی داشته باشند.
معاون پرستاری وزارت بهداشت با اشاره به تصویب افزایش 46 درصدی تعرفه خدمات تشخیصی و درمانی در سال 1403 در شورای عالی بیمه گفت: در صورت تصویب افزایش 46 درصد تعرفه خدمات تشخیصی و درمانی در هیئت دولت، تعرفه خدمات پرستاری نیز به این میزان افزایش مییابد.
تعرفههای پرستاری باعث افزایش پرداخت از جیب مردم شد؟
معاون پرستاری وزارت بهداشت در پاسخ به سؤال مبنی بر اینکه “در حال حاضر تعرفه خدمات پرستاری در برخی از خدمات سرپایی، باعث افزایش پرداخت از جیب مردم در حوزه درمان شده است؛ در عین حال در صورت تصویب رشد 46 درصدی تعرفهها، به دلیل ثابت ماندن سهم سازمانهای بیمه، میزان پرداختی مردم بیشتر نیز خواهد شد؛ برای جلوگیری از افزایش پرداختی مردم چه تدبیری اندیشیده شده؟” گفت: اگر به این موضوع از منظر وضعیت پرداختی مردم نگاه شود مطالبه درستی را مطرح کردید اما این موضوع (کاهش پرداخت از جیب مردم) را باید بیمهها دنبال کنند و پیگیر باشند. در دنیا به این صورت است که اگر بتوانیم خدمت درمانیای را با نیروهای پرستاری به صورت ارزانتر به بیماران ارائه کنیم، بهتر از این است که همان خدمت را توسط متخصصان که خدمات گرانتری دارند ارائه کنیم بنابراین در خدماتی که هم پرستار و هم پزشک میتوانند آنها را ارائه کنند، صندوقهای بیمه باید به خدمات مقرون به صرفهتر توجه کنند. یکی از اهداف تعرفه گذاری خدمات پرستاری این بود که بتوانیم اقتصاد درمان را ترمیم کنیم.
عبادی همچنین در پاسخ به سؤال دیگر مبنی بر این که چرا پرستاران از نحوه اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری و میزان کارانه دریافتی خود گلایه دارند؟ بیان کرد: مقداری تأخیر در پرداخت تعرفه پرستاران وجود دارد و در عین حال مقادیری که در نظر گرفته شده ممکن است با شرایط اقتصادی متناسب نباشد در این راستا در تلاش هستیم که تعداد بستههای خدمتی پرستاری و ارزش نسبی خدمات پرستاری را افزایش دهیم؛ در این زمینه سازمانهای بیمهگر باید به ما کمک کنند.
کارانه پرستاران 3 برابر شده است
وی افزود: تا قبل از اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری، میانگین دریافتی کارانه پرستاران از 800 هزار تومان تا یک میلیون تومان بود اما پس از اجرای آن به 3 میلیون تومان رسیده است. البته میزان تعرفه پرداختی در تناسب با میزان ضریب اشغال تخت در بیمارستانها و بخشها و سطح مراقبتی است که پرستاران انجام میدهند بنابراین ممکن است در برخی از بیمارستانها به دلیل اینکه بیمار کم است، احصای درآمد کمتر و درنتیجه کارانه پرستاران آن کمتر باشد؛ در این زمینه نیز پیشنهاد کردهایم که ضرایب خدمات پرستاری در سال 1403 اصلاح شود.
عبادی با بیان اینکه متولدین دهه 60 در حال گذر از میانسالی هستند و تا 20 سال آینده به دوره سالمندی وارد میشوند؛ تصریح کرد: در 20 سال آینده با جمعیت بزرگی از سالمندان مواجه میشویم و انتظار میرود که امید به زندگی افزایش یابد و پیرو آن، سن افراد بالاتر برود و در سنین بالاتر بیماریهای مزمن نیز افزایش یابد. در این زمینه وزارت بهداشت مسئولیتهایی از جمله تربیت نیروی انسانی در حوزه پرستاری دارد که رشته پرستاری سالمندی در حال تربیت است. در عین حال ایده بانک زمان در برخی کشورها در حال اجراست که میتواند در کشور ما نیز اجرا شود؛ در بانک زمان، شهروندان میتوانند مراقبت یک یا چند سالمند را برعهده بگیرند و بر اساس زمانی که به این مراقبت اختصاص میدهند دولت در زمان سالمندی به آنها خدمات ارائه کند.
وی ادامه داد: بیماران مزمن و سالمندان ترجیح میدهند در منزل خود خدمات درمانی را دریافت کنند و در همین راستا برنامههایی از جمله تربیت پرستار در رشته پرستاری سالمندی و پیگیری تحت پوشش بیمه قرار گرفتن خدمات پرستاری در منزل را در دستور کار خود قرار دادهایم؛ خوشبختانه در قانون هفتم توسعه بیمهها مکلف شدند که خدمات پرستاری در منزل را تحت پوشش قرار دهند.
معاون پرستاری وزارت بهداشت با بیان اینکه رشد تربیت نیروی انسانی در حوزه پرستاری بسیار خوب بوده است، خاطرنشان کرد: در سال 1390 حدود 3000 نفر پرستار فارغالتحصیل میشدند اما در سال جاری بیش از 10 هزار و 500 نفر پرستار در سال تربیت میکنیم.
آخرین وضعیت کمبود پرستاران در ایران
وی با اشاره به کمبود پرستار نیز بیان کرد: در حال حاضر به ازای هر تخت بیمارستانی به طور میانگین 1.25 نفر پرستار داریم که استاندارد آن 1.8 است و بنابراین سرانه پرستار به ازای تخت بیمارستانی باید افزایش یابد؛ بخشی از رفع کمبودهای نیروی انسانی با تربیت نیروی جدید و یک بخش دیگر با افزایش نگهداشت پرستاران حاصل میشود.
وی با بیان اینکه تعداد مراکز عالی آموزش پرستاری از 30 مرکز در سالهای قبل از پیروزی انقلاب به 210 مرکز در 67 دانشگاه و دانشکده پزشکی رسیده است؛ گفت: در سالهای قبل از انقلاب سالانه کمتر از 1000 نفر پذیرش پرستاری داشتیم که این رقم در سال 1402 فقط در کارشناسی پرستاری به 10 هزار و 500 نفر رسیده است و در تحصیلات تکمیلی شامل 13 رشته کارشناسی ارشد 1000 نفر و در دکترای تخصصی 115 نفر تربیت میشوند.
چند پرستار در دولت سیزدهم جذب شدند؟
معاون پرستاری وزارت بهداشت با اشاره به وضعیت استخدامی پرستاران نیز خاطرنشان کرد: در دولت سیزدهم در سه نوبت جذب گروههای پرستاری را داشتیم که در نوبت اول در سال 1400 حدود 19 هزار نفر بهکارگیری شدند، همچنین بر اساس قانون تبدیل وضعیت ایثارگران 20500 نفر از پرستاران جذب شدند؛ درعین حال از مجموع 25 هزار نفر ظرفیت استخدامی سال جاری، حدود 50 درصد مربوط به گروههای پرستاری است که فرآیندهای گزینش و مصاحبههای آنها در حال اتمام است و در تلاش هستیم که تا قبل از پایان سال همه این افراد در مراکز درمانی و بیمارستانها بهکارگیری شوند.
تسنیم