نی های کاغذی برای محیط زیست مشکل ساز می شوند
درحالیکه نیهای کاغذی بهعنوان جایگزینی سبز برای انواع پلاستیکی محبوب شدهاند، دانشمندان به وجود مواد شیمیایی ماندگار در آنها پی بردهاند.
به گزارش در لحظه، نیهای کاغذی برخلاف تصور، چندان هم راهحل زیستمحیطی بهینهای به شمار نمیروند. این جایگزینهای نی پلاستیکی نهتنها بهسرعت پلاسیده میشوند، بلکه حاوی سطوح پایینی از مواد شیمیایی ماندگار هستند.
تأثیر نیهای کاغذی بر سلامت افراد نامشخص است، اما به دلیل وجود مواد شیمیایی ماندگار که با عنوان مواد پلیفلوروالکیل (PFAS) شناخته میشوند، قرنها طول میکشد تا به کسری از تراکمشان در محیط تجزیه شوند؛ درنتیجه این نیها لزوما زیستتخریبپذیر محسوب نمیشوند.
دانشمندان دانشگاه آنتورپ در بلژیک استدلال میکنند که برخی جایگزینهای گیاهی و دوستدار محیطزیست پلاستیک شاید به شکلی بیصدا بر آلودگی PFAS تأثیر بگذارند. آنها با بررسی ۳۹ برند نی مختلف پلاستیکی، کاغذی، شیشهای، بامبو یا حتی فولاد ضدزنگ به وجود PFAS در تمام آنها پی بردند. البته فولاد ضدزنگ تنها استثنای پایدار بود.
امروزه بسیاری از محصولات با مواد شیمیایی ماندگار تولید میشوند که گروهی شامل ۱۵ هزار مادهی شیمیایی مصنوعی هستند و برخیشان ممکن است در غلظتهای کافی برای حیوانات و انسان سمی باشند.
در حال ارزیابی این مسئله
دانشمندان هنوز در حال ارزیابی این مسئله هستند که مواد شیمیایی ماندگار در چه سطوحی در محیط اطراف میتوانند سلامتی ما را به خطر بیندازند. از آنجا که این مواد میتوانند در محیط و بدن حیوانات تجمع کنند، دانشمندان نگراناند که حتی سطوح پایین آلودگی آنها نیز بتواند برای ما خطرآفرین باشد.
کاهش مصرف پلاستیک میتواند کمککننده باشد؛ اما فقط در صورتی که جایگزینها بدون PFAS باشند. تولیدکنندهها برای ساخت نیهای بامبو و کاغذی ضد آب به آنها PFAS اضافه میکنند. در غیر این صورت تولیدکنندهها به مواد بازیافتی روی میآورند که باز هم شامل مواد شیمیایی ماندگار هستند.
در سال ۲۰۲۱، دانشمندان آمریکایی برای اولینبار PFAS را در نیهای گیاهی کشف کردند. این یافته نشان میداد که مصرفکنندگان احتمالا در حال جذب مقدار نامشخصی از مواد شیمیایی ماندگار هستند.
اکنون پژوهشگران بلژیکی نیز به یافته مشابه دست پیدا کردهاند. نویسندگان پژوهش با استفاده از طیفسنجی جرمی با درجهی وضوح بالا به تحلیل ترکیب شیمیایی ۲۰ نی کاغذی، ۵ نی شیشهای، ۵ نی بامبو، ۵ نی فولاد ضدزنگ و ۴ نی پلاستیکی پرداختند. آنها به دنبال ۲۹ نوع مختلف PFAS بودند و در تمام نیها به جز دو عدد از نیهای کاغذی، PFAS را کشف کردند. گرچه تراکم این ماده در میان محصولات این آزمایش متفاوت بود.
مواد شیمیایی ماندگار
مواد شیمیایی ماندگار همچنین در سه برند نی پلاستیکی، دو برند نی شیشهای و چهار برند نی بامبو هم کشف شدند. از میان نیهای یادشده، متداولترین نوع PFAS، پرفلوئورواکتانوئیک اسید (PFOA) در اغلب کشورها از سال ۲۰۲۰ ممنوع شده است. این مادهی شیمیایی میتواند در بدن حیوان انباشته شود و تأثیری منفی بر رشد و تولید مثل آن داشته باشد.
حتی پس از استفاده از نیها، آلایندهی آنها ممکن است در محیط باقی بماند. اگر نیها بازیافت شوند، مواد شیمیایی به محصول جدید تبدیل میشوند و اگر نیها سر از زمین زباله دربیاورند یا سوزانده شوند، مواد شیمیایی آنها کاملا در باد یا خاک پخش خواهند شد.
برای مصرفکنندگانی که نگران آثار سلامتی و محیطی احتمالی نیهای کاغذی هستند، نیهای فولاد ضدزنگ یا بهطورکلی استفاده نکردن از نی توصیه میشود.
منبع: زومیت