قدیمی ترین نمونه شناخته شده نوعی از تومور
محققان در کاوشهای خود در مصر به فسیل زنی از ۳۰۰۰ سال پیش برخوردند که در لگن خود توموری با دو دندان دارد.
به گزارش در لحظه، باستانشناسان در حین حفاری یک قبرستان باستانی در مصر به کشفی نادر دست یافتند. آنها در لگن زنی که بیش از سه هزار سال پیش مرده بود، یک تومور با دندان پیدا کردند. تومور یافتشده یک توده استخوانی با دو دندان است و بهعنوان قدیمیترین نمونه شناختهشده تراتوم شناخته میشود. تراتوم نوعی نادر از تومور است که بهطور معمول در تخمدان یا بیضهها ایجاد میشود.
براساس مقاله منتشرشده باستانشناسان، تنها چهار نمونه باستانشناختی از تراتوم قبلاً یافت شده بود: سه نمونه در اروپا و یک نمونه در پرو. کشف اخیر در قبرستان دوره پادشاهی جدید در آمارنا، مصر انجام شد. این قبرستان حدود سال ۱۳۴۵ قبلازمیلاد تأسیس شد. تراتوم اخیر قدیمیترین نمونه شناختهشده از تراتوم و اولین مورد باستانی کشفشده در آفریقا به شمار میآید.
طبق گفته کلینیک کلیولند، تراتوم میتواند خوشخیم یا بدخیم باشد و معمولاً از بافتهای مختلفی مانند ماهیچه، مو، دندان یا استخوان تشکیل میشود. تراتومها میتوانند باعث درد و تورم شوند و در صورت پارگی، عفونت ایجاد میکنند. درحالحاضر برداشتن توده درمان معمولی تراتوم است.
کشف توموری با دندان در فسیل ۳۰۰۰ ساله یک زن
آمارنا شهری با عمری کوتاه در کرانه شرقی رود نیل، تقریباً در میان دو شهر قاهره و اقصر بود. آمارنا به مرکز پرستش خدای خورشید آتن توسط فرعون آخناتون شناخته میشد که خانه دربار سلطنتی او بود. براساس مطالعه اخیر، این شهر شامل معابد، کاخها و ساختمانهای دیگری بود که جمعیتی در حدود ۲۰ تا ۵۰ هزار نفر را پوشش میداد، اما طی یک دهه پس از مرگ آخناتون در سال ۱۳۳۶ قبلازمیلاد متروک شد.
چهار گورستان بزرگ در آمارنا توسط باستانشناسان بررسی شده است. در یکی از مقبرههای گورستان صحرای شمالی که شامل یک تونل و یک اتاق دفن بود، محققان اسکلت یک زن ۱۸ تا ۲۱ ساله را پیدا کردند که در یک حصیر پیچیده شده بود. او با تعدادی اشیا ازجمله حلقه تزئینشده با پیکر بِس (Bes)، خدای زایمان و باروری مدفون بود.
منبع: دیجیاتو