صبحانه محبوب از دسترس خارج شد
رئیس اتحادیه طباخان تهران گفت: در سالهای اخیر کله پاچه به یک غذای لاکچری تبدیل شده و قشر ضعیف جامعه قدرت خرید خود را از دست داده اند و این وضعیت واقعاً دردناک است.
به گزارش سرویس اخبار اقتصادی درلحظه، در سالهای اخیر، با افزایش نرخ تورم، قیمت بسیاری از مواد غذایی به طور چشمگیری افزایش یافته که این موضوع منجر به کاهش قدرت خرید و افت مصرف مردم شده است.
یکی از این مواد غذایی که افزایش قابل توجهی را تجربه کرده، قیمت کلهپاچه است. بر اساس گزارش ها، قیمت یک دست کلهپاچه که در سال ۹۵ حدود ۲۵ هزار تومان بود، در سال ۹۸ به ۱۵۰ هزار تومان رسید.
همچنین رئیس اتحادیه طباخان اعلام کرد:«این قیمت در سال ۱۴۰۰ به ۸۰۰ هزار تومان افزایش یافته و در دو سال اخیر همچنان به روند صعودی خود ادامه داده است.»
عبدالرضا احمدیانفر، رئیس اتحادیه طباخان تهران، میگوید:« قیمت هر دست کلهپاچه مرغوب در تهران به یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسیده و یکی از دلایل این افزایش، کاهش عرضه و عدم واردات است. او معتقد است که مصرف کلهپاچه به یک غذای لاکچری تبدیل شده و دیگر در اولویت مردم نیست، زیرا قدرت خرید آنها مانند گذشته نیست.»
در ادامه مشروح گفتگو با عبدالرضا احمدیانفر، رئیس اتحادیه طباخان تهران را بخوانید؛
*آقای احمدیانفر! به عنوان سوال اول، میخواستم از شما بپرسم که در تهران چند واحد صنفی تحت پوشش اتحادیه قرار دارند؟
در تهران حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ واحد صنفی دارای مجوز داریم و تعدادی هم بدون مجوز هستند که در حال پیگیری وضعیت آنها هستیم.
*تقاضای مردم برای خرید کله پاچه در چه فصلی بیشتر می شود؟آیا افزایش قیمت کلهپاچه بر میزان فروش همکاران شما تأثیر گذاشته است؟
در سه فصل اول سال، تقاضای مصرفکننده برای خرید کلهپاچه کاهش مییابد، اما با سرد شدن هوا و ورود به فصل زمستان، مردم تمایل بیشتری به خرید کلهپاچه نشان میدهند.
بله قطعاً ۱۰۰ درصد بر میزان فروش ما تأثیر گذاشته است. زیرا در حال حاضر کشتار داخلی کاهش یافته و گوشت از خارج وارد میشود. به طور طبیعی، زمانی که کشتار نزولی شود، عرضه با تقاضا همخوانی ندارد و در نتیجه قیمتها افزایش مییابد که این موضوع در نهایت به ضرر مصرفکننده است.
*در حال حاضر هر دست کلهپاچه با چه قیمتی به فروش میرسد؟
در حال حاضر، هر دست کلهپاچه مرغوب و درجه یک به قیمت ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به فروش میرسد، در حالی که طباخ آن را به قیمت ۹۰۰ هزار تومان خریداری کرده و همچنین ۱۸ درصد مالیات به دولت پرداخت میکند. در واقع، سودی برای مغازهدار باقی نمیماند. به همین دلیل، بسیاری از افراد به دنبال تغییر کاربری جواز طباخی خود هستند، زیرا متوجه میشوند که سودی ندارند و نمیتوانند فعالیتی انجام دهند. برخی از آنها نیز مغازههای اجارهای دارند و وقتی که دخل و خرجشان با هم همخوانی ندارد، ناچار به تغییر کاربری میشوند.
*به نظر شما آیا کله پاچه در حال حاضر به عنوان غذایی برای قشر فقیر شناخته میشود یا بیشتر توسط افراد مرفه جامعه مصرف میشود؟
امروزه کله پاچه به یک غذای لاکچری تبدیل شده و افرادی که به دنبال غذاهای خاص هستند، آن را انتخاب میکنند. متأسفانه، قشر ضعیف دیگر توان خرید کله پاچه را ندارد و تنها در صورتی میتوانند آن را تهیه کنند که به صورت مشترک و با خرید مقدار کمی از آن اقدام کنند. این وضعیت واقعاً دشوار و دردناک است.
اگر دولت در کنار واردات گوشت، به واردات کله پاچه نیز توجه کند، قطعاً قیمتها کاهش خواهد یافت، زیرا در حال حاضر هیچ وارداتی از کله پاچه نداریم.
*با توجه صحبت های شما اگر دولت اقدام به واردات کله پاچه کند، قیمتآن برای مصرف کننده نهایی تا چه حد کاهش خواهد یافت؟
به نظر من، اگر کله پاچه وارد شود، ما میتوانیم هر دست کله پاچه را به قیمت ۹۰۰ هزار تومان به فروش برسانیم. قیمت هر دست کله پاچه در سال ۱۴۰۰ تقریباً ۸۰۰ هزار تومان بود و در سال ۱۴۰۲ و امسال با کاهش کشتار گوسفند، قیمتها افزایش یافته است. البته باید توجه داشت که نرخ تورم بر تمامی مشاغل تأثیر گذاشته است. اگر یک دست کله پاچه به قیمت ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان فروخته شود، این هزینه بین ۵ نفر تقسیم میشود و در نتیجه هر نفر هزینه کمتری را متحمل میشود و این در حالی است که برای غذاهای دیگر باید هزینه بیشتری پرداخت کنند.
ما از دولت درخواست داریم که به صنف ما توجه خاصی داشته باشد. صنف ما گروهی زحمتکش است که از ساعت ۳ نصفه شب بیدار میشوند و کار خود را آغاز میکنند و تا ظهر و شب در مغازه مشغول فعالیت هستند. خوشبختانه در صنف ما خبری از مافیا نیست و کلهپاچه باید به سرعت به دست مصرفکننده برسد و امکان انبار کردن آن وجود ندارد و دلالی در این زمینه وجود ندارد.
*به نظر شما در سالهای اخیر، مصرف و فروش کلهپاچه تا چه اندازه کاهش یافته است؟
در صنف ما، فروش کلهپاچه در تمامی مغازهها بین ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش یافته و تعداد مشتریان نیز کمتر شده است. در گذشته، برخی از مشتریان ما در طول هفته، ۵ روز کلهپاچه خریداری میکردند، اما اکنون این تعداد به ۱۰ یا ۱۵ روز یک بار کاهش یافته است. وقتی از آنها میپرسیم که چرا کمتر میآیند، میگویند که قیمتها به شدت افزایش یافته و قدرت خرید مردم برای تهیه کلهپاچه پایین آمده است.
ما مشتریانی داشتیم که هر جمعه یک دست کلهپاچه میخریدند، اما حالا دیگر توانایی خرید ندارند و به سه هفته یا حتی یک ماه یک بار خرید کلهپاچه بسنده کردهاند. مردم هم حق دارند؛ قیمتها آنقدر بالا رفته که خرید کلهپاچه دیگر اولویت آنها نیست، در حالی که کلهپاچه نسبت به سایر غذاها خواص بیشتری دارد.
منبع: خبرآنلاین