آیا تزریق واکسن در بازوی متفاوت، ایمنی بیشتری دارد؟
تصور نمیشد که انتخاب بازو برای اثربخشی واکسن مهم باشد. اما مطالعه جدید نشان میدهد که دریافت واکسن در بازوهای مخالف پاسخ ایمنی بهتری دارند
به گزارش در لحظه، محققان دریافتهاند که تزریق دوزهای واکسن در بازویی متفاوت از بازویی که اولینبار واکسینه شده، ممکن است پاسخ ایمنی بدن را چهار برابر بهبود بخشد. درحالیکه دانشمندان بهطور انحصاری پاسخ به واکسن کووید-19 را مطالعه کردند، شک دارند که آیا این اثر ممکن است با سایر واکسنهای چند دوزی نیز دیده شود یا خیر.
وقتی واکسنی را دریافت میکنید، آیا «بازوی ترجیحی» دارید که آن را به متخصص بهداشت ارائه دهید؟ بسیاری ترجیح میدهند واکسنهای چند دوزی را به همان بازویی که یکبار واکسینهشده تزریق کنند تا از درد یا سنگینی عضلانی هنگام استفاده از دست غالب خود جلوگیری کنند.
از نظر تاریخی، تصور نمیشد که انتخاب بازو برای اثربخشی واکسن مهم باشد. با اینحال، مطالعه جدید توسط محققان دانشگاه علوم و بهداشت اورگان (OHSU) نشان میدهد که وقتی صحبت از واکسنهای چند دوزی به میان میآید، افرادی که یک دوز را در یک بازو و دومی را در دست دیگر دریافت میکنند، پاسخ ایمنی بهتری دارند.
عملکرد مهم ایمونولوژیک
«مارسل کرلین»، نویسنده مسئول این مطالعه، گفت: «این موضوع واقعاً بهطور گسترده مورد مطالعه قرار نگرفته است، بنابراین ما تصمیم گرفتیم آن را بررسی کنیم. این یافته مهم احتمالاً فقط به واکسنهای کووید محدود نمیشود. ما ممکن است شاهد یک عملکرد مهم ایمونولوژیک باشیم.»
محققان 947 کارمند OHSU را استخدام کردند که با دریافت دو دوز از واکسن علیه ویروس کرونا در اوایل همهگیری موافقت کردند. آنها بهطور تصادفی برای دریافت دوز دوم در همان بازوی دوز اول یا دیگری آماده شدند. نمونههای خون در زمانهای مختلف پس از تزریق دوم جمعآوری و برای پاسخ آنتی بادی آزمایش شد.
درحالیکه هر دو گروه در هفته دوم پاسخ آنتی بادی مشابهی داشتند، آنهایی که واکسنهای «مقابله» (یعنی تزریق در بازوی دیگر) داشتند، افزایش قابلتوجهی در «میزان و وسعت» پاسخ آنتیبادی خود در هفته سوم نشان دادند. این پاسخ بهتدریج در طول زمان افزایش یافت به چهار برابر رسید.
پاسخ ایمنی به کووید
علاوهبراین، محققان یک پاسخ ایمنی شدید به سویه اصلی کووید و یک پاسخ قویتر به نوع امیکرون پیدا کردند. که این پاسخها تقریباً یک سال پس از تزریق واکسن دوم ظاهر شد.
اگرچه آنها توضیحی برای این اثر ندارند، اما حدس میزنند که تزریق به هر بازو، پاسخ ایمنی جدیدی را در غدد لنفاوی مربوطه ایجاد میکند. کرلین گفت: «با تغییر بازوهای دریافتکننده، اساساً حافظه ایمنی در دو مکان بهجای یک مکان تشکیل میشود.»
اگرچه مطالعه فعلی بر ویروس کووید متمرکز است، محققان میگویند که پاسخ ایمنی بهبود یافته که با تزریقهای مقابله مشاهده میشود ممکن است برای سایر واکسیناسیونهای چند دوزی اعمال شود. تحقیقات بیشتر مشخص خواهد کرد که آیا این امر، به خصوص در کودکان، درست است یا خیر. اما در این مرحله، دانشمندان از تغییر در عمل بر اساس نتایج این مطالعه را توصیه نمیکنند.
دیجیاتو