آیا اجداد ما واقعاً در غارها زندگی میکردند؟
تصویر رایج از انسانهای ماقبل تاریخ، تصویری از انسانهای غارنشین است که در دنیای تاریک و تنگ غارها زندگی میکردند. اما آیا واقعاً اجداد ما اینگونه زندگی میکردند؟ واقعیت این است که در حالیکه ما و نیاکانمان در برخی دورانها از غارها به عنوان پناهگاههای موقتی استفاده میکردیم، این تصور که انسانهای اولیه بهطور دائم در غارها سکونت داشتند، چندان صحیح نیست.
به گزارش در لحظه، غارها به دلایل مختلف مکانهای مناسبی برای سکونت طولانیمدت نبودند. آنها سرد، تاریک، تنگ و دارای تهویه ضعیفی بودند. این شرایط نه تنها زندگی در آنها را ناخوشایند میکرد، بلکه بسیاری از غارها توسط شکارچیان خطرناکی مانند خرسهای غار و شیرهای غارنشین اشغال شده بودند. علاوه بر این، تعداد غارها محدود و معمولاً در مکانهای دورافتاده قرار داشتند که پیدا کردن یک غار مناسب برای سکونت در میان منابع حیاتی دشوار بود. بهعلاوه، انسانهای باستانی بهعنوان شکارچیان و جمعآوران معمولاً بهطور مداوم در حال جابهجایی بودند و نیاز داشتند که در نزدیکی منابع آب و شکارگاههای مهم اردو بزنند.
زندگی انسانهای اولیه در فضای باز
شواهد نشان میدهد که بیشتر انسانهای ماقبل تاریخ زندگی خود را در پناهگاههای سنگی یا اردوگاههای موقتی در فضای باز گذراندند. این مکانها معمولاً در نزدیکی منابع آب و غذا مانند دریاچهها، رودخانهها یا اقیانوسها قرار داشتند. جنگلها و دشتها نیز بهویژه در برخی فصول سال برای تأمین نیازهای غذایی قبایل مختلف مناسب بودند. بهعنوان مثال، در «پلیستوسن» آلمان، اردوگاهی در نزدیکی دریاچه پیدا شده که بهطور فوقالعادهای حفظ شده و به نظر میرسد حدود ۳۰۰ هزار سال پیش توسط انسانهای نئاندرتال یا انسانهای هایدلبرگ برای شکار استفاده میشده است.
چرا تصور انسان غارنشین فراگیر است؟
تصویر انسانهای غارنشین به دلیل یافتههای باستانشناسی رایج شده است. آثار هنری بر روی دیوارهای غارها، استفاده از غارها برای مراسمهای آیینی و پنهانکردن جمجمهها در غارها همگی بهعنوان نشانههایی از اهمیت این فضاها در زندگی انسانهای باستانی شناخته شدهاند. بهعلاوه، بیشتر آثار باقیمانده از انسانهای پیشاتاریخی در غارها بهخوبی حفظ شدهاند، بهطوریکه بسیاری از کشفیات شگفتانگیز و چشمگیر تاریخ بشر در داخل غارها پیدا شدهاند.
نتیجهگیری
اگرچه انسانهای اولیه به ندرت در غارها زندگی میکردند، اما این مکانها همچنان برای اهداف مختلف مانند مراسمهای مذهبی، ذخیرهسازی یا ساخت ابزارها برای آنها مورد استفاده قرار میگرفتند. در حقیقت، بسیاری از شواهد باستانشناسی که تصور انسانهای غارنشین را ایجاد کردهاند، بهخاطر حفظ بهتر آثار در غارها نسبت به محیطهای باز است. بنابراین، در حالیکه غارها نقش مهمی در تاریخ بشر داشتهاند، انسانهای غارنشین واقعی وجود نداشتند.
اخبار روزعلم و دانش